Sport- en beweegaanbieders zijn van groot belang in de gemeente Veendam. Ze brengen mensen van alle leeftijden en achtergronden samen en zorgen ervoor dat iedereen actief blijft. We geloven dat sport een krachtige manier is om de gemeenschap te verbinden en te versterken.
In een veranderende maatschappij staan sportverenigingen voor diverse uitdagingen. Veendam Beweegt is er om jullie te ondersteunen en te inspireren. We bieden hulp op veel verschillende vlakken, waaronder:
- Denk mee en krijg gerichte hulp bij specifieke vraagstukken en uitdagingen.
- Ontvang waardevolle kennis en vaardigheden via onze themabijeenkomsten en trainingen.
- Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends in de sportwereld.
- Wij verbinden sportverenigingen met elkaar en met andere relevante partners om samen te groeien.
Subsidiemogelijkheden
De gemeente Veendam subsidieert activiteiten van uiteenlopende instellingen, waaronder ook sportverenigingen. De sportsubsidies worden beoordeeld op basis van Algemene Subsidieverordening Gemeente Veendam en de Beleidsregels Sport. De sportsubsidies hebben als doel om bij te dragen aan het verbeteren van sportbeoefening en sportbeleving in de gemeente Veendam. Sportverenigingen in de gemeente Veendam kunnen een eenmalige subsidie aanvragen voor de organisatie van sportevenementen en/of een jaarlijkse sportsubsidie. De aanvraag voor de jaarlijkse sportsubsidie dient voor 1 oktober ingediend te zijn. Verenigingen zijn zelf verantwoordelijk voor een tijdige en volledige aanvraag.
Ondersteuning en advies
Veendam Beweegt ondersteunt sport- en beweegaanbieders graag om ook in de toekomst vitaal en veilig te blijven. Actuele informatie over bijvoorbeeld subsidiemogelijkheden, regelgeving en sportstimuleringsprojecten wordt actief naar aanbieders gemaild en op deze website via de nieuwsberichten geplaatst. Om sportverenigingen met elkaar in contact te brengen en kennisdeling te stimuleren wordt minimaal één keer per jaar een bijeenkomst georganiseerd. De bijeenkomsten zijn verschillend van opzet. Het kan een bijeenkomst zijn met een aantal centrale thema’s, maar het kan ook een bijeenkomst zijn met verschillende keuze workshops. Wil je meer weten of heb je een idee voor deze bijeenkomsten, neem dan contact op!
Daarnaast kunnen verenigingen ook altijd bij Veendam Beweegt terecht voor ondersteuning op maat over bijvoorbeeld de volgende thema’s:
- Ledenwerving- en behoud
- Accommodatie (waaronder de gezonde sportkantine, verbouw, duurzaamheid)
- Vrijwilligersbeleid
- Financiële ondersteuning voor leden (fondsen)
- Organisatie (waaronder wet- en regelgeving, communicatie, sport & maatschappij)
- Veilig sportklimaat
Gezonde sportomgeving
Sporten leidt tot een toename van fitheid. Een gezonde omgeving bij de sportverenigingen hoort daarbij!
Veendam Beweegt haakt aan bij de speerpunten uit de Nota Gemeentelijke Gezondheidsbeleid 2021-2026. Deze speerpunten zijn:
- de rookvrije omgeving
- bewegen, gezond eten en gezond gewicht
- mentale veerkracht van jong en oud
Sportverenigingen kunnen op basis van drie thema’s heel concreet een bijdrage leveren aan een gezonde sportomgeving in de gemeente Veendam.
Rookvrije sportomgeving
Roken en sporten gaan niet samen. Zorg daarom voor een rookvrije sportvereniging. De meerderheid van de leden en vrijwilligers zal achter deze keuze staan.
Op de website Rookvrije Generatie zijn handige tips en materialen te vinden die kunnen helpen.
Gezonde sportkantine
Bij bewegen en sporten hoort gezonde voeding. Hoe maak je het voor sporters aantrekkelijk om hun gezonde leefstijl door te zetten in de sportkantine, liefst zonder dat het de vereniging iets kost? De keuze voor gezond eten en drinken kun je makkelijker en aantrekkelijker maken. Hoe maak je een sportkantine gezond? Het Voedingscentrum heeft voor sportverenigingen en kantinebeheerders de Richtlijnen Gezondere Kantines opgesteld.
Alcohol en sport
Bij het schenken van alcohol binnen de sportvereniging komt verantwoordelijkheid kijken. Alcohol is een speciaal product. Je kunt ervan genieten, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Daarom zijn er regels over het schenken ervan. Deze regels staan in de Drank- en Horecawet. Het is van belang dat ook sportverenigingen hun verantwoordelijkheid hier in nemen.
Zo moet er binnen elke sportvereniging tijdens het schenken van alcohol altijd iemand aanwezig zijn met kennis van de wet- en regelgeving rondom alcohol. Deze kennis kan officieel behaald worden door de cursus Sociale Hygiëne of door de e-learning Verantwoord Alcohol Schenken. Het advies is om iedereen binnen de vereniging die achter de bar staat de e-learning Verantwoord Alcohol Schenken te laten volgen. Handige hulpmiddelen en tips en een link naar de e-learning Verantwoord Alcohol Schenken zijn de vinden op de pagina Alcohol en Sport.
Veilig Sportklimaat
Sporten in een veilige omgeving zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Sportverenigingen kunnen hier aan bijdragen door verschillende maatregelen te nemen. Het Centrum Veilige Sport Nederland heeft de mooie tool genaamd “High 5! Op naar een veilige sportcultuur” ontwikkeld. Dit 5-stappenplan helpt sportverenigingen bij het optimaliseren van het sportklimaat. Meer informatie over het stappenplan en bijbehorende acties is te vinden op de website van Centrum Veilige Sport Nederland.
Twee concrete acties die Veendam Beweegt graag stimuleert zijn:
- het verplicht stellen van een Verklaring Omtrent Gedrag voor alle vrijwilligers;
- het aanstellen van een Vertrouwenscontactpersoon binnen de club.
Gratis VOG Regeling
Voor een veilig sportklimaat is het belangrijk om met betrouwbare vrijwilligers te werken. We raden sportverenigingen aan om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te vragen van alle vrijwilligers en medewerkers. Een VOG, of bewijs van goed gedrag, helpt de kans op grensoverschrijdend gedrag te verkleinen en voorkomt dat mensen met een probleematisch verleden een rol binnen de vereniging krijgen. Dit toont ook aan dat je de sociale veiligheid binnen je vereniging serieus neemt.
Sportverenigingen met een aanbod voor kwetsbare doelgroepen kunnen gebruikmaken van de regeling voor gratis VOG’s. Hiermee kunnen VOG’s kosteloos worden aangevraagd voor nieuwe vrijwilligers. Meer informatie over deze regeling vind je op de website van Centrum Veilige Sport Nederland.
Vertrouwenscontactpersoon (VCP)
Iedereen binnen een sportvereniging moet zich veilig voelen. Voor situaties waarbij leden of vrijwilligers zich ongemakkelijk voelen, zoals pesten of seksuele intimidatie, is een vertrouwenscontactpersoon belangrijk. Deze persoon biedt een luisterend oor, geeft advies en verwijst door naar de juiste hulp, maar doet geen onderzoek zelf.
Om vertrouwenscontactpersoon te worden, moet je een cursus volgen, bestaande uit een online module en een contactbijeenkomst van één of twee dagdelen. Meer informatie over de cursus vind je op sportopleidingen.nl.
Sociale veiligheid
Sociale veiligheid in de sport betekent een veilige en respectvolle omgeving voor sporters, coaches, vrijwilligers en toeschouwers. We streven ernaar een sportklimaat te creëren waarin iedereen zich welkom en veilig voelt, zonder angst voor intimidatie of ongewenst gedrag.
Convenant Sociale Veiligheid
In september 2023 is het Convenant Sociale Veiligheid gestart om sport- en beweegaanbieders in Veendam te ondersteunen bij het bevorderen van een sportieve cultuur. Door dit convenant te ondertekenen, erkennen aanbieders het belang van sportiviteit en respect binnen hun organisaties en de bredere gemeenschap.
Voorwaarden voor Aansluiting
- Vertrouwenscontactpersoon (VCP): Benoem een VCP die een luisterend oor biedt en advies geeft bij problemen.
- Verklaring Omtrent Gedrag (VOG): Zorg voor VOG’s voor bestuur en trainers, of heb de intentie dit te doen.
- EHBO-Opfriscursus: Laat jaarlijks twee vrijwilligers deelnemen aan de Veendam Beweegt EHBO-opfriscursus.
- Sportmonitor: Neem jaarlijks deel aan de sportmonitor van Veendam Beweegt om de sociale veiligheid te evalueren.
- Gedragsregels Veilig Veendam: Sluit je aan bij de Gedragsregels Veilig Veendam en zorg dat deze zichtbaar zijn in de accommodatie.
Voor vragen of meer informatie over deze voorwaarden en hoe je kunt voldoen aan het Convenant Sociale Veiligheid, neem contact op met Veendam Beweegt. Samen werken we aan een veilige en inclusieve sportomgeving in Veendam.
Financiële ondersteuning voor leden
Wanneer er thuis te weinig geld is om de contributie te betalen kunnen ouders/verzorgers een aanvraag laten indienen bij een van de fondsen. Het is belangrijk dat sportaanbieders van deze mogelijkheid op de hoogte zijn zodat ouders/verzorgers hierop gewezen kunnen worden.
Als aanbieder de bekendheid van de fondsen vergroten?
- Zorg dat de informatie over het Jeugdfonds Sport & Cultuur duidelijk op de website van de club vermeld staat, bij voorkeur bij het onderwerp ‘Lid worden’. Deze informatie kan opgevraagd worden via veendambeweegt@veendam.nl
- Als het bestuur op de hoogte is van de mogelijkheden van het fonds kunnen eventuele nieuwe leden hierop gewezen worden door bijvoorbeeld de secretaris of penningmeester.
- Beschikt de club over een eigen accommodatie? Er zijn posters en flyers beschikbaar ter promotie, deze kunnen aangevraagd worden via Veendam Beweegt en opgehangen worden bij de entree en in de kantine.
- Ouders/verzorgers kunnen niet zelf een aanvraag indienen maar dit moet gedaan worden door een intermediair, een soort tussenpersoon. Ouders/verzorgers uit de gemeente Veendam kunnen contact opnemen met de medewerkers van Veendam Beweegt voor het indienen van een aanvraag.