GLI

In de gemeente Veendam zijn drie praktijken gestart met de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). De praktijken Fysio Topzorg, Fysiotherapie Torenstraat en Isabelle Blaes zetten zich samen met de gemeente in voor een gezonde leefstijl. De GLI is een tweejarig traject voor inwoners met overgewicht. Ze krijgen begeleiding van een leefstijlcoach en vanuit de gemeente krijgen zij begeleiding van een beweegcoach voor beweegactiviteiten. Voor deelname aan de GLI is een verwijzing nodig van de huisarts. Het programma wordt vergoed vanuit de zorgverzekering en het eigen risico wordt niet aangesproken. Deelnemen aan het beweegprogramma is gratis.

Fysio Topzorg – programma De Beweegkuur

Manon Lindeboom, leefstijlcoach en fysiotherapeut bij Fysio Topzorg, “Deelnemers worden bij de BeweegKuur begeleid door verschillende professionals. Dit zijn de leefstijlcoach, een fysiotherapeut en een diëtist. Deze professionals werken nauw samen en kijken samen met de deelnemer waarmee ze kunnen helpen om iemand fitter en gezonder te laten voelen. Het doel van de BeweegKuur is gezondheidswinst voor iedere deelnemer. Hierbij wordt gekeken naar verschillende aspecten. Denk bijvoorbeeld aan slaapritme, stress, voedingspatroon en dagelijkse beweging. Al deze aspecten kunnen invloed hebben op de gezondheid. De contactmomenten zijn zowel individueel als in groepsverband.”

Heleen Spelde van Fysiotherapie Torenstraat – programma Slimmer

“Veel mensen vinden het lastig om zelfstandig aan de slag te gaan met gezonder leven. Het SLIMMER programma helpt hierbij. Een begeleidingsteam ondersteunt de deelnemer bij het aanpassen van het voedingspatroon en beweegpatroon. Dit begeleidingsteam bestaat uit een diëtiste, een fysiotherapeut en een leefstijlcoach. Naast meer bewegen en gezondere voeding is er aandacht voor meer aspecten van een gezonde leefstijl, zoals gezond slapen en het verminderen van stress. Het programma is deels individueel en deels in een groep.”

Isabelle Blaes, leefstijlcoach – CooL programma

“CooL staat voor Coachen op Leefstijl. Het doel van CooL is dat de deelnemer gezonde gewoontes gaat bedenken (met mijn hulp natuurlijk) en oefeningen die bij het leven van de deelnemer passen. Die gezonde gewoontes gaan ervoor zorgen dat de deelnemer afvalt en zich fitter gaat voelen en het vergroot ook het zelfvertrouwen. Vertrouwen hebben in jezelf voelt goed en het maakt het makkelijker om je gezonde gewoontes en het gewicht dat bij jou past vast te houden. Bij CooL heb je zowel de groepsbijeenkomsten als individuele gesprekken.”

  • Contactgegevens: info@iblaes.nl – 06 140 27 578
  • Meer informatie over CooL vind je op de website van iBlaes

Renate Hemmes-Veen van fysiotherapie J.N. Veen – Programma CooL

Afvallen en op gewicht blijven is lastig, vooral door alle verleidingen om ons heen. Denk maar eens aan al het eten en drinken om ons heen. Daarnaast bewegen we steeds minder en hebben we meer stress omdat er veel van ons verwacht wordt. Renate Hemmes-Veen, fysiotherapeut en leefstijlcoach bij fysiotherapie J.N. Veen ondersteunt je bij het aanpassen van het voedingspatroon en beweegpatroon. Daarnaast zullen we verschillende andere leefstijlthema’s behandelen als: slaap, stress, voeding, beweging en ontspanning. Tijdens dit traject van twee jaar gaan we samen kijken wat de mogelijkheden zijn om je leefstijl te verbeteren.

Beweegprogramma

Naast het programma dat de deelnemers volgen bij een leefstijlcoach biedt Veendam Beweegt de deelnemers een gratis beweegprogramma aan. Het beweegprogramma bestaat uit een wekelijkse beweegactiviteit met als doel de deelnemers kennis te laten maken met bewegen en de beweegaanbieders in de gemeente om zo de doorstroming naar het structurele aanbod te vergroten. Het beweegprogramma is laagdrempelig, de lessen vinden plaats in een gymzaal en iedereen kan op zijn of haar eigen niveau deelnemen. Naar mate het project vordert vinden de activiteiten steeds meer op andere sport- en beweeglocaties plaats en zal de samenwerking gezocht worden met de lokale sportaanbieders. Het beweegprogramma wordt op 3 momenten in de week aangeboden door een medewerker van de Veendam Beweegt op verschillende tijden zodat er altijd een passend moment is voor de deelnemers.

Het is sinds kort ook mogelijk om het GLI programma digitaal te volgen via Mediq Health Coach. Ben je daarin geïnteresseerd stuur dan een berichtje naar veendambeweegt@veendam.nl dan brengen we je in contact met de Health Coach.