GLI

Een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) is een programma voor volwassenen met overgewicht of obsesitas. De GLI is gericht op gedragsverandering om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. Deelnemen aan de GLI wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Voor wie is de GLI bedoeld

  • Inwoners met een BMI tussen 25 en 30 in combinatie met een grote buikomvang (≥ 88 cm voor vrouwen; ≥ 102 cm voor mannen);
  • Inwoners met een BMI vanaf 25 én met een verhoogd risico op een of meer ziekten die met overgewicht samenhangen, zoals hart- en vaatziekten of diabetes type 2;
  • Inwoners met een BMI vanaf 30.

Hoe kan iemand deelnemen aan de GLI

Een huisarts stelt vast of je een GLI kan volgen, de huisarts verwijst je vervolgens door naar één van de GLI programma’s. In de gemeente Veendam zijn vier praktijken die een GLI aanbieden. Meer informatie over de verschillende aanbieders en programma’s kun je hieronder lezen.

Fysio Topzorg – programma De Beweegkuur

Deelnemers worden bij de BeweegKuur begeleid door verschillende professionals. Dit zijn de leefstijlcoach, een fysiotherapeut en een diëtist. Deze professionals werken nauw samen en kijken samen met de deelnemer waarmee ze kunnen helpen om iemand fitter en gezonder te laten voelen. Het doel van de BeweegKuur is gezondheidswinst voor iedere deelnemer. Hierbij wordt gekeken naar verschillende aspecten. Denk bijvoorbeeld aan slaapritme, stress, voedingspatroon en dagelijkse beweging. Al deze aspecten kunnen invloed hebben op de gezondheid. De contactmomenten zijn zowel individueel als in groepsverband.

Heleen Spelde van Fysiotherapie Torenstraat – programma Slimmer

“Veel mensen vinden het lastig om zelfstandig aan de slag te gaan met gezonder leven. Het SLIMMER programma helpt hierbij. Een begeleidingsteam ondersteunt de deelnemer bij het aanpassen van het voedingspatroon en beweegpatroon. Dit begeleidingsteam bestaat uit een diëtiste, een fysiotherapeut en een leefstijlcoach. Naast meer bewegen en gezondere voeding is er aandacht voor meer aspecten van een gezonde leefstijl, zoals gezond slapen en het verminderen van stress. Het programma is deels individueel en deels in een groep.”

Isabelle Blaes, leefstijlcoach – CooL programma

“CooL staat voor Coachen op Leefstijl. Het doel van CooL is dat de deelnemer gezonde gewoontes gaat bedenken (met mijn hulp natuurlijk) en oefeningen die bij het leven van de deelnemer passen. Die gezonde gewoontes gaan ervoor zorgen dat de deelnemer afvalt en zich fitter gaat voelen en het vergroot ook het zelfvertrouwen. Vertrouwen hebben in jezelf voelt goed en het maakt het makkelijker om je gezonde gewoontes en het gewicht dat bij jou past vast te houden. Bij CooL heb je zowel de groepsbijeenkomsten als individuele gesprekken.”

  • Contactgegevens: info@iblaes.nl – 06 140 27 578
  • Meer informatie over CooL vind je op de website van iBlaes

Renate Hemmes-Veen van fysiotherapie J.N. Veen – Programma CooL

Afvallen en op gewicht blijven is lastig, vooral door alle verleidingen om ons heen. Denk maar eens aan al het eten en drinken om ons heen. Daarnaast bewegen we steeds minder en hebben we meer stress omdat er veel van ons verwacht wordt. Renate Hemmes-Veen, fysiotherapeut en leefstijlcoach bij fysiotherapie J.N. Veen ondersteunt je bij het aanpassen van het voedingspatroon en beweegpatroon. Daarnaast zullen we verschillende andere leefstijlthema’s behandelen als: slaap, stress, voeding, beweging en ontspanning. Tijdens dit traject van twee jaar gaan we samen kijken wat de mogelijkheden zijn om je leefstijl te verbeteren.

Beweegprogramma

Naast het programma dat de deelnemers volgen bij een leefstijlcoach biedt Veendam Beweegt de deelnemers een gratis beweegprogramma aan. Het beweegprogramma bestaat uit een wekelijkse beweegactiviteit met als doel de deelnemers kennis te laten maken met bewegen en de beweegaanbieders in de gemeente om zo de doorstroming naar het structurele aanbod te vergroten. Het beweegprogramma is laagdrempelig, de lessen vinden plaats op dinsdagavond in een gymzaal en iedereen kan op zijn of haar eigen niveau deelnemen. Naar mate het project vordert vinden de activiteiten steeds meer op andere sport- en beweeglocaties plaats en zal de samenwerking gezocht worden met de lokale sportaanbieders. Neem gerust contact op met de lesgever Marian Slim als je vragen hebt over het beweegprogramma.