Ruiterpaden

Startlocatie en markering

In Veendam, in Borgerswold bevindt zich een ruiterroute die door middel van houten paaltjes met een hoefijzer gemarkeerd is. De route is te starten vanaf twee punten. Het eerste startpunt is direct naast manege Lipizza, Fauna 4-6, 9642 LX in Veendam. Het tweede startpunt is de noordelijke parkeerplaats van Borgerswold aan de Bergweg.

Overstekende ruiters met begeleider

De route

De ruiterroute loopt met name door het bos en langs het water. Tijdens de tocht kom je regelmatig bruggetjes tegen. Het is mogelijk om met het paard in de winter een stukje over een strandje bij het meer te rijden en ook zijn er verschillende mogelijkheden om door het water te rijden. Naast de ruiterroute is er in het recreatiepark Borgerswold ook veel ruimte voor vrij rijden.

De Star route

De Star route is genoemd naar de Star Museumspoorlijn. Tussen Veendam en Stadskanaal loopt de langste museumspoorlijn van Nederland. Er wordt op diverse dagen in het jaar gereden met een historische stoomlocomotief. De ruiterroute langs en over het spoor is 10 kilometer en niet bewegwijzerd maar kan met een gedetailleerde kaart eenvoudig gevolgd worden.

Deze route is onderdeel van het ‘Sprong over het Veen’ een uitgebreide routestructuur voor zowel ruiters als menners. Naast de Star route zijn er nog 9 andere routes in één van de meest bijzondere gebieden van Nederland, namelijk het Groningse Westerwolde en het aansluitende veengebied richting de Hondsrug.

Meer informatie over de route vind je op www.sprongoverhetveen.nl