Recreatiegebied Borgerswold

Plattegrond recreatiegebied borgerswold

Aan de westrand van Veendam, op loopafstand van het centrum, ligt het uitgestrekte recreatiegebied Borgerswold van 450 hectare. Het park biedt voor zowel inwoners van Veendam als bezoekers uit de regio een enorm aanbod aan recreatieve en sportieve beweegactiviteiten. De vele kilometers aan wandel– en fietsroutes en ruiterpaden maken Borgerswold tot een belangrijke en laagdrempelige voorziening op het gebied van sport. Daarnaast bestaan er in het park tal van mogelijkheden voor jong en oud om deel te nemen aan georganiseerde en ongeorganiseerde activiteiten, een overzicht van de verschillende mogelijkheden vind je hieronder.

Waterskibaan

Watersportcentre Veendam is gevestigd aan het Borgerswold, aan de Bergweg in Veendam. De op één na grootste waterskibaan van Nederland kenmerkt zich door een strakke baan, goede horeca en veel gezelligheid. Bij Watersportcentre Veendam kun je alleen, met vrienden of met een grote groep terecht. Meer informatie vind je op: www.watersportcentre.nl

Waterskibaan foto meisje dat springt in water

Borgerswold Experience

Borgerswold Experience is een veelzijdig outdoor bedrijf in Borgerswold en ze bieden diverse activiteiten aan voor jong en oud. Klimmen in het klimbos is een van de meeste spectaculaire activiteiten, daarnaast kun je er onder andere ook vlotten bouwen, boogschieten, klootschieten, paintballen en survivallen. Kijk op de website van Borgerswold Experience voor een overzicht van alle activiteiten.

Activiteiten Borgerswold Experience

Manege

Manege Lipizza Veendam ligt ook in het recreatiegebied Borgerswold. Als je wilt leren paardrijden ben je bij Lipizza aan het juiste adres. Uiteraard staat het welzijn van de paarden en het plezier van samen bezig zijn voorop. Kijk op de website van de manege voor meer informatie.

Buitenaanzicht Manege Veendam

Spelerij

Relatief nieuw in Borgerswold is de Spelerij. Een prachtige gratis speeltuin waarbij alleen een consumptie verplicht is. Afhankelijk van het weer is de Spelerij elke woensdag, zaterdag en zondagmiddag geopend (tussen 1 april en de herfstvakantie). Naast leuke speeltoestellen is er ook de mogelijkheid om lekker een kop koffie met verse appeltaart te bestellen. De Spelerij is ook zeer geschikt voor het houden van een kinderfeestje. Kijk voor meer informatie op de website van de Borgerswoldhoeve.

Luchtfoto Borgerswoldhoeve

Scouting

Scouting Veendam, opgericht in 1927, maar nog steeds springlevend! Scouting Veendam is een van de grootste scoutingverenigingen in het noorden van het land. Het clubgebouw bevindt zich op een heel mooie plek in Veendam; midden in recreatiepark Borgerswold. De vereniging biedt wekelijks opkomsten aan voor kinderen maar daarnaast is er ook ruimte voor tal van andere activiteiten. Nieuwsgierig geworden naar Scouting Veendam? Neem een kijkje op de website.

Foto scoutgroep

Basketbalveld, tennisbaan, skatebaan en beachveld

In Borgerswold zijn ook verschillende faciliteiten waar je gratis kunt sporten en bewegen. Naast een basketbalveld, tennisbaan en skatebaan is er sinds kort ook een beachveld met speeltoren. Deze sportieve activiteiten bevinden zich allemaal rondom de zwemvijver en worden in de zomermaanden veelvuldig gebruikt door jong en oud.


Geschiedenis

Eind jaren 60 kreeg Veendam de kans een 40 hectare groot recreatiegebied aan te leggen met een zandstrand, een groenstrand, een dagcamping, een kinderboerderij en water. In 1972 werden de eerste 2 vijvers uitgegraven. In hetzelfde jaar werd begonnen met de ontwikkeling van Borgerspark, een woonwijk grenzend aan Borgerswold.

In 1973 werd een veenkoloniale boerderij ‘her’bouwd als huisvesting van een veenkoloniaal openlucht museum. Tot het zover zou zijn, werd het gebruikt als manege. Dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. Verder zijn in het gebied nog een boerderij, een koetshuis, enkele bruggen en Veenkoloniale woningen gebouwd.

In 1974 volgde de aanleg van een strand en een heideveld. Het heideveld is inmiddels verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor volkstuinen, een kinderboerderij en een zeilmeer verbonden met het Zuidlaardermeer.

In 2007 volgde de aanleg van een waterskibaan en zijn de 2 vijvers samengevoegd tot 1 klein meer. Een schiereiland herinnert aan de scheidingswand tussen de vijvers. Bruggen zijn verplaatst, de kinderboerderij opgeknapt en een nieuwe camping aangelegd.