Activiteiten rondom 80 jaar vrijheid in Bibliotheek Veendam

In 2025 herdenken we dat Nederland al 80 jaar in vrijheid leeft na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Om hierbij stil te staan organiseren de Groningse bibliotheken in april en mei allerlei activiteiten rondom vrijheid, in de breedste zin van het woord. Zo kun je in Bibliotheek Veendam meedoen aan het verhalenpad, een vrijheidscollege en een filmmiddag. Iedereen is welkom!


Verhalenpad “Die eland is van mij”

Ga samen met je kinderen of kleinkinderen op avontuur en wandel het Verhalenpad van Die eland is van mij, op basis van het boek van Oliver Jeffers! Volg de route in Borgerswold en loop langs de prachtige bladzijden van het verhaal. De start is bij ’t Hoeske. Je volgt vervolgens de route van het Veenjagerspad, volg hiervoor de rode paaltjes. Langs de route staan leuke vragen en opdrachten die het verhaal tot leven brengen. 

Praktische informatie:

  • Datum: 14 april t/m 15 juni 2025
  • Locatie: Start in Borgerswold bij ‘t Hoeske
  • Deelname: gratis, ook als je geen lid bent.

Vrijheidscollege: Wilma Geldof

Wilma Geldof (1962) is een bekroond auteur die met haar verhalen de geschiedenis tot leven brengt. In haar Vrijheidscollege vertelt ze onder andere over haar indrukwekkende roman ‘Het meisje met de vlechtjes’, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Nederlands jongste verzetsmeisje Freddie Oversteegen. Wilma Geldof deed uitgebreid onderzoek naar het verzetsleven en ontdekte dit bijzondere verhaal. Ze gaat graag met het publiek in gesprek over dit onderwerp. 

Praktische informatie:

Film: ‘Chicken Run’

Kom naar de bibliotheek en beleef een leuke filmmiddag ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid! Op een groot scherm vertonen we de film ‘Chicken Run’, waarin vrijheid centraal staat. 

Praktische informatie:

Kijk voor het volledige programma op www.groningsebibliotheken.nl/vrijheid

De activiteiten die de Groningse Bibliotheken organiseren zijn onderdeel van ‘80 jaar vrijheid Groningen’. ‘80 jaar vrijheid Groningen’ is een initiatief van Museum aan de A en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen, alle Groninger gemeenten, vFonds, Stichting Beringer Hazewinkel, Cultuurfonds Groningen, Mondriaanfonds, Scholten Kammingafonds en VSB fonds.