Druk als ouders en sporten?

Tips om toch tijd te vinden.

Als ouder kan het af en toe een uitdaging zijn om tijd voor jezelf te vinden, laat staan om te sporten. Het dagelijkse gevlieg van school of werk naar het koken, naar zwemles, voetbal, dansen en andere activiteiten kan je agenda behoorlijk vullen. Toch is het belangrijk om ook als ouder fit en in beweging te blijven. Daarom hebben wij een aantal tips bedacht om toch sport en bewegen in het drukke schema mee te nemen.

Het belang van sporten als ouder

Sporten heeft veel voordelen, zeker als ouder. Ten eerste geeft regelmatig sporten je meer energie. Deze extra energie kun je goed gebruiken om leuke dingen met je kinderen te doen. Of het nu gaat om een spontaan potje voetbal in de tuin of een middagje naar het park, met meer energie kun je actiever en betrokken zijn bij de activiteiten van je kinderen.

Daarnaast helpt sporten je om fit en gezond te blijven. Wanneer je zelf fit bent, zit je lekkerder in je vel. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op je eigen welzijn, maar straal je ook uit naar je kinderen. Ze merken het als je goed in je vel zit en dit kan helpen voor een positieve sfeer binnen het gezin. Bovendien geef je hiermee een goed voorbeeld; door zelf actief te zijn, stimuleer je je kinderen onbewust om ook te bewegen en gezond te leven.

Verder is sporten een uitstekende manier om stress te verminderen. Het hectische leven van een ouder kan soms overweldigend zijn en door regelmatig te sporten kun je je hoofd leegmaken en even tijd voor jezelf nemen.

Tips om sport in je dagelijkse routine te passen

  1. Maak gebruik van de sporttijd van je kinderen. Terwijl je kinderen bezig zijn met hun sportactiviteiten, kun je zelf ook bewegen. Maak een wandeling, doe een korte workout in de buurt van de sportlocatie, of neem je hardloopschoenen mee en ren een rondje.
  2. Ga met een groepje vrienden sporten en neem de kinderen mee. Ze kunnen samen spelen terwijl jij aan je beweging toekomt. Dit maakt sporten niet alleen leuker, maar ook makkelijker vol te houden door de sociale steun.
  3. Kinderen mee naar de sportschool.Sommige sportscholen bieden de mogelijkheid om je kind mee te nemen. Informeer van tevoren bij jouw sportschool of dit mogelijk is.
  4. Bedenk een sportieve activiteit die je met het hele gezin kunt doen. Denk aan een fietstocht, een wandeling in het park of een spelletje voetbal in de tuin. Zo maak je van bewegen een leuke gezinsactiviteit. Kijk ook eens wat er in de omgeving te doen is. Zo is er bijvoorbeeld het Veenjagerspad, de kinderfietsroute en zijn er veel leuke activiteiten voor het hele gezin!
  5. Neem ze mee! Je zult verbaasd zijn hoe leuk kinderen het vinden om met jou mee te doen. Ga samen hardlopen of fietsen en maak er een gezellig familie-uitje van.
  6. Probeer sporten in je ochtend- of avondroutine te integreren. Sta een halfuurtje eerder op om te gaan hardlopen of doe ’s avonds na het avondeten nog wat je leuk lijkt. Door vaste momenten in te plannen, wordt sporten een gewoonte.
  7. Zoek gedurende de dag naar kleine momenten om te bewegen. Neem de trap in plaats van de lift, doe een paar stretchoefeningen tijdens het werk of maak een korte wandeling tijdens de lunchpauze. Elk beetje beweging telt en draagt bij aan je algehele fitheid.
  8. Het belangrijkste is nog wel om iets te vinden wat je zelf ook leuk vind om te doen of om iets zo leuk mogelijk te maken. Tijdens het wandelen kun je luisteren naar je favoriete podcast en met je kinderen kun je kleine wedstrijdjes maken.

Er is een groot aanbod in de buurt, kijk voor alle aanbieders op onze site.