SV Clias viert 140 jarig bestaan met een Jubileumshow

Sportvereniging Clias werd op 12 april 1883 opgericht en vermoedelijk vernoemd naar de Zwitserse turn- en sportpedagoog Phokion Heinrich Clias. Hij gaf de eerste gymnastieklessen in Nederland rond 1810 bij een onderwijsinstelling in Groningen.

140 jaar later worden er nog steeds vele uren turnlessen en –trainingen gegeven. Momenteel telt de vereniging meer dan 100 actieve leden. Zij turnen in verschillende groepen.
De jongste en onervaren kinderen beginnen in de groep Basis Turnen. Naarmate de kinderen ouder worden en de basis beheersen maken ze in overleg met de trainster de overstap naar Recreatief Turnen. Deze groep bestaat uit turnsters van verschillende leeftijden en niveaus, zij doen niet mee aan wedstrijden. Jonge turnsters met talent voor mogelijk de selectie trainen mee met de Recreatieve Wedstrijdgroep. Deze wedstrijdgroep doet mee in de twee laagste niveaus van de KNGU en worden hiervoor geselecteerd vanuit de andere groepen of een testtraining voor potentiële nieuwe leden. Vanuit deze wedstrijdgroep is het mogelijk om door te groeien naar de Turnselectie. Leden van de selectie turnen mee in de competitie van Groningen en Noord Nederland op het hoogste niveau.
Tevens is er nog een groep die het Rhönrad Turnen beoefend. Dit is een unieke tak van de gymsport welke slechts bij enkele clubs in Nederland wordt gegeven. Voor Groningen is dit een exclusief voorbehoud voor SV Clias. Deze groep is dan ook zeer gevarieerd in leeftijden en niveau. Om te beginnen met Rhönrad Turnen is het goed om de basis van de gymsport te beheerden.

SV Clias is de enige turnvereniging in Wildervank/Veendam. Dit is goed te merken aan de vele aanvragen voor proeflessen die er wekelijks binnen komen. Behalve leden uit de eigen gemeente zijn er ook velen afkomstig uit buurgemeenten uit de provincie Groningen en Drenthe. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen is men gestart met het opleiden van eigen turnsters als assistent trainsters. Dit zijn veelal leden uit de turnselectie. Zij zullen voor de zomervakantie examen doen. Vanuit de leden is er veel steun om deze meiden op te leiden. Zij gaan mee naar de cursus en het examen als turnster voor de trainsters in opleiding.

Het huidige seizoen stond voor Clias in het teken van de competities en de voorbereidingen voor de jubileumshow welke gehouden zal worden op zaterdagavond 1 juli aanstaande.
Tijdens de competitie werd er voor de turnsters zowel in teams als individueel geturnd. En hoe! Maar liefst 5 leden mogen zich in hun niveau individueel provinciaal kampioen noemen. Naast deze provinciale kampioenen heeft de club ook een Nederlands kampioen Rhönrad in huis. Samen wisten de leden tot nu toe maar liefst 60 keer een podiumplaats te behalen. In totaal namen ze 117 medailles mee terug naar Wildervank waaronder ook de teammedailles voor ieder individu.
Tijdens de Veendammer Sportweek kon er bij de Kick Off op het Museumplein een gokje gewaagd worden naar het aantal podiumplaatsen/medailles. Elyn van der Noord, zelf turnend bij de Recreatieve Wedstrijdgroep zat met haar 55 medailles het dichtste bij het tot dan toe juiste aantal van 52 medailles. Zij won de allereerste toegangskaart voor de Jubileumshow. Deze kreeg ze overhandigt door haar trainster Jessie Kraan.

Alle groepen hebben tijdens de lessen een onderdeel van de jubileumshow voor hun rekening genomen waarvoor ze nog steeds druk aan het oefenen zijn. Behalve de eigen leden is er als verrassing een demonstratie op nationaal niveau. Wie en welk onderdeel van de gymsport dit zal zijn is nog een verrassing.
Tijdens de show worden alle onderdelen / toestellen mooi uitgelicht en elk nummer wodt ondersteund met muziek. Wie nieuwsgierig is, is van harte welkom. De entreekaarten kosten 5 euro vanaf 12 jaar en tot 12 jaar is het 3 euro per persoon. Deze kaarten zijn te verkrijgen bij de kassa op zaterdagavond. De zaal gaat open om 19:00 uur en een half uur later zal de jubileumshow starten. Tijdens de pauze is er een verloting waaraan de lokale middenstand gul heeft meegewerkt.

Foto: Hilda Koopmans