Jubileumshow SV Clias een daverend succes

Na maanden van voorbereidingen was het zaterdagavond 1 juli jongst leden eindelijk zover. De leden van SV Clias vierden het 140 jarig bestaan van de vereniging met een spectaculaire Jubileumshowavond. De titel “A nigth to remember” was goed gekozen want een avond om nooit te vergeten werd het.

Turnshow SV Clias

Tijdens de voorverkoop waren er al 200 kaarten verkocht. Uiteindelijk kwamen er zo’n 400 mensen kijken en was de Wildervanckhal uitverkocht. Gelukkig was hier rekening mee gehouden door extra tribunes uit de Parkstadhal / Sorgvliethal te lenen en kon iedereen zittend op de tribunes genieten van de show

Alle leden samen openden de avond met een dans. Deze dans hadden alle groepen los van elkaar geoefend en tijdens de avond dansten ze hem voor het eerst samen. Te midden van alle aanwezige leden opende voorzitter Aaldert Bunskoek (oud herenturner, voormalig trainer en actief jurylid heren en dames) de avond.
De turners en turnsters van de groep Basis Turnen lieten een mooie spagaat, koprol en sprongen op de evenwichtsbalk zien. Deze groep leert wekelijks de beginselen van het turnen waarbij gelet wordt op houding en techniek. Iedere week behandelen ze een ander toestel en groeien ze in hun kunnen.
Hierna was het de beurt aan Rhönrad Turnen. Deze unieke tak van de gymsport is in de provincie Groningen alleen te beoefenen in Wildervank. Landelijk zijn er slechts enkele verenigingen die het bieden. Zij lieten alle onderdelen van het Rhönrad Turnen zien aan het publiek en de andere leden. Rechtuit, Spiralen en de Sprong kwamen aan bod.

Turnshow SV Clias

Sinds het seizoen 2021-2022 wordt er niet meer alleen individueel geturnd maar ook in teams van 4 tot 6 turnsters. De Recreatieve Wedstrijdgroep ging een stapje verder want wat als turnen straks tegelijk zou gaan in plaats van om de beurt zoals het nu is? Hoe zou dat er uit zien? Ze lieten een gezamenlijke balk en brugoefening zien waarbij er telkens meerdere turnsters tegelijk op de toestellen aan het turnen waren.
Na deze twee toestelnummers zei de Turnselectie “salute” met een spectaculaire dans waarin diverse turnoefeningen zoals een radslag en boogjes verwerkt waren. De groep Basis Turnen maakt er iedere week een feestje van en dat lieten ze zien door te dansen op het nummer Feest van Kinderen voor Kinderen.
Vlak voor de pauze stond er een surprise act op het programma. De jongens van Turnacademie Zwolle waren uitgenodigd om te laten zien hoe gaaf turnen is. Het publiek maar zeker ook de leden genoten met volle teugen van dit spectakel. Er werden dubbele salto’s gesprongen op de airtrack welke de club te leen had van de Winkler Prins. Op rekstok werden snelle reuzen gedraaid en op het paard en de paddestoelen in diverse maten werd geflankt. SV Clias wil met hulp van Turnacademie Zwolle het heren turnen in Wildervank en omgeving weer nieuw leven in blazen en starten met een nieuwe groep.

Tijdens de pauze werd er een verloting gehouden waarvoor de lokale middenstand uit Wildervank, Veendam en Hoogezand-Sappemeer gul prijzen beschikbaar hadden gesteld. Zo konden er maar liefst 100 prijzen worden weggegeven. Leden kwamen bij de toeschouwers langs en verkochten de loodjes.

Na de pauze liet de Recreatieve Turngroep met leden van verschillende leeftijden en niveaus zien welke verschillende sprongen er tijdens turnen gemaakt kunnen worden op het onderdeel sprong. Ophurken op de kast, een overslag over de kast of op de dikke mat, handstand doorrol of een salto. Allemaal dingen die ze leren tijdens de lessen.
Rhönrad liet in hun tweede optreden zien dat er ook samen in het rad geturnd kon worden. Zij lieten samen diverse oefeningen zien met 2 en soms zelfs 3 tegelijk in een bewegend rad.
De onder- en middenbouw turnsters van de selectie lieten eveneens zien hoe samen tegelijk turnen er uit zou kunnen zien. Zij lieten een brugoefening op vol tempo zien en twee turnsters deden dezelfde oefening ieders op een eigen balk. Hierna lieten drie turnsters een vloeroefening zien zonder acrobatische elementen.
Na deze toestelnummers was het weer tijd voor een dans. Dit keer de Recreatieve Wedstrijdgroep in feestkleding, immers het 140 jarige bestaan is een groot feest.
De bovenbouwleden van de selectie eindigden de avond met hun toestelnummers. Zij turnden eveneens gezamenlijk op de toestellen brug, balk en vloer. Op het onderdeel vloer lieten zij op de airtrack salto’s voor- en achterover, arabieren, overslagen en flikflakken zien. Onderdelen die zij tijdens hun wedstrijden ook doen.

Nadat alle optredens achter de rug waren werd het stil in de zaal. De nog aanwezige leden (de jongsten zaten op de tribune of waren al naar huis) kwamen opgelopen. Alle wedstrijdleden droegen hun wedstrijdpturnpakje en droegen de gewonnen medailles. Doordat het stil was in de zaal klonk het net als de bellen van de arreslee van de kerstman. Dit seizoen wisten de leden maar liefst 116 medailles te winnen. Als team met voor elk teamlid een medaille, individueel, per toestel, regionaal en landelijk. Maar liefst 5 turnsters werden provinciaal kampioen en in de tak Rhönrad zelfs een turnster Nederlands kampioen. Een prachtig beeld om te zien en te horen. Na deze ceremonie lieten de leden tot slot nog een dans zien waarna de show tot een einde kwam maar er nog lang werd doorgefeest.