Sport en COVID-19: maatregelen tot en met 18 november 2020

Van 4 november tot en met 18 november 2020 gelden tijdelijk zwaardere maatregelen rondom de bestrijding van het coronavirus. Deze maatregelen hebben ook gevolgen voor sport & bewegen. Het motto is: blijf zo veel mogelijk thuis! In dit bericht wordt uitleg gegeven wat deze maatregelen voor de sport inhouden.

Aangescherpte maatregelen tot en met 18 november 2020

  • Maximaal 2 volwassenen (18 jaar en ouder) mogen met elkaar sporten, zowel binnen als buiten. Zij houden onderling 1,5 meter afstand.
  • Groepslessen voor volwassenen met meer dan twee personen zijn niet toegestaan. Ook niet als daarbij individueel wordt gesport zoals bij spinning, Zumba, seniorengymnastiek of bodypump.
  • Het is niet meer toegestaan dat een trainer/instructeur gelijktijdig aan meerdere groepen van twee personen training geeft, dit wordt gezien als een groepsles.
  • Wel mogen meerdere groepjes van twee personen binnen/buiten aanwezig zijn om hun eigen training af te werken zonder centrale instructie (binnen met een maximum van 30), maar onderling én tussen de groepjes moet altijd 1,5 meter afstand worden gehouden. Ook mag er geen wisseling in de samenstelling van de groepjes optreden en moeten de groepjes duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. In een fitnessruimte waar individueel gesport kan worden mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn, met 1,5 meter afstand.
  • Groepslessen tot en met 17 jaar mogen wel plaatsvinden.
  • Zwembaden zijn volledig gesloten. Ook zwemlessen zijn geannuleerd.

Bestaande maatregelen blijven van kracht

  • Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Maar er worden geen wedstrijden gespeeld tegen sporters van andere verenigingen. Onderlinge trainingspartijen mogen wel.
  • Kinderen en volwassenen met klachten blijven thuis.
  • Publiek bij sport is niet toegestaan.
  • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht. Voor het bewegingsonderwijs geldt een uitzondering voor het gebruik van kleedkamers.

Handhaving maatregelen

De organisatie en begeleider van de sportactiviteiten heeft de verantwoordelijkheid voor de sportactiviteiten en het handhaven van de geldende corona-maatregelen. Dit geldt zowel voor de binnen- als de buitensport. Zorg voor een coronacoördinator op locatie! Bij het niet naleven van de maatregelen kan een beheerder of toezichthouder vanuit de gemeente handhavend optreden. Bij het herhaaldelijk niet naleven van de maatregelen kan de gemeente besluiten een accommodatie tijdelijk te sluiten of een gebruikersgroep de toegang in een binnensportaccommodatie tijdelijk te ontzeggen.

Vragen

Voor eventuele vragen over de geldende maatregelen kunnen jullie mailen naar veendambeweegt@veendam.nl.